Ozonoterapie

Termín ozonoterapie zahrnuje široké spektrum využití ozonu ke zdravotním účelům v humánní i veterinární praxi.

Ve formě plynného i rozpuštěného ozonu ve vodě i oleji ozon působí blahodárně.

Terapie plynným ozonem je praxí prověřená metoda. Ozon je aktivovaný kyslík, který má silné dezinfekční a dezodorační schopnosti. Po jeho použití se sám deaktivuje na běžný neškodný kyslík.

Ozon používá jako podpůrný proces při:

  • léčbě poškození a zánětu svalů, šlach, vazů a kloubních jamek
  • urychlení a podpora léčby povrchových zranění
  • jako baktericidní, fungicidní, antivirový prostředek
  • rehabilitaci po úrazu
  • okysličení a aktivace svalů pře velkým výkonem
  • pomáhá při léčbě zánětů
  • podpora léčby diabetické nohy
  • detoxikaci a ochraně proti vnějším vlivům (ozon chrání proti plísním, infekcím)
  • prevenci pro zachování zdravé pokožky (nejbezpečnější dezinfekční a čistící účinek)

Ozon má různé aplikační formy a tím i možnosti aplikace:

Vysoce ozonizovaný kvalitní olivový olej

ozonovaný olej

Ozonováním kvalitního olivového oleje vznikají ozonidy. To jsou sloučeniny ve kterých je ozon stabilizován po dlouhou dobu. Předurčují ozonovaný olej nebo mast k lokálnímu použití přímo na místa, která jsou např. pohmožděna, nebo je třeba je dezinfikovat či aktivovat. Je vhodný i do otevřených ran. Má dlouhodobou působnost.

Najdete ho brzy v našem obchodě.

Ozonizovaná voda

ozonizovaná voda

Ozonizovaná voda se musí připravovat přímo v místě použití generátorem ozonu, který vhání ozon přes perlátor do nádoby s čistou vodou. Voda je určena pro přímé použití, protože díky rychlému rozpadu ozonu na kyslík poměrně rychle ztrácí účinnost. Nelze ji tedy vyrobit do zásoby. Její použití je široké a její výhoda je i v možnosti používat větší objemy media k aplikaci. Používá se ke koupelím, oplachům, inhalaci i k dezinfekci ústní dutiny. Speciální použití je forma ošetření páteře injekcemi mezi obratle. Infuze ozonem nasyceného fyziologického roztoku či autotransfuze ozonem nasycené krve se používají k léčbě napadení mikroorganismy, léčbě chronických zánětů nebo regeneraci.

Plynný ozon

plynný ozon

Ozon v plynné formě lze použít pro odstranění zápachu či dezinfekci prostoru (díky svým biocidním vlastnostem ničí bakterie, plísně a kvasinky). Lze jím ošetřit i velké prostory, ale při aplikaci do prostoru nesmí být přítomni lidé, zvířata a živé rostliny. V případě použití našich vaků je bezpečný provoz zaručen speciálním destruktorem ozonu zabudovaným ve vaku tak, že okolní prostor je bezpečný a mohou v něm zvířata i lidé být. V ozonoterapii se plynná forma používá jako zábaly postižených částí, například končetin, kam se vhání vzduch s vysokou koncentrací ozonu. Tato metoda je vhodná například k podpoře léčby diabetických nohou, popálenin, bércových vředů, kožních infekcí, zánětů a plísní.